Een nieuw bericht publiceren

 • Als het admin menu nog niet zichtbaar is ga naar Member Only en kies voor admin menu
 • Ga in het navigatiemenu (linkerkant) naar de module ‘Berichten’ en hier selecteer je ‘Nieuw Bericht’.
 • Nu kom je in een scherm terecht waar je een nieuw bericht aan de website kunt toevoegen (zie onderstaande afbeelding).

Nieuw berichtTitel

Je start met het maken van een nieuw bericht door in de eerste balk van de pagina de titel van het bericht in te vullen. De titel komt bovenaan het bericht te staan.

Het WordPress bericht schrijven

Nadat je de titel van het bericht hebt ingevuld gaan we de inhoud van het bericht schrijven in het invulveld onder de titel. Het tabblad Visueel is standaard geselecteerd en dat is ook veruit de makkelijkste modus om in te werken. Ook kun je in deze editor foto’s en bestanden toevoegen. Je ziet in de balk boven het veld een aantal opties staan die ook gebruikt worden door MS Word. Voor de opmaak van de tekst heb je aan deze opties meestal voldoende.

Een groot voordeel aan deze editor is dat de te bewerken tekst en afbeeldingen er vrijwel hetzelfde uitzien als op de live website. Hierdoor zie je al van te voren hoe de inhoud van een bericht eruit komt te zien.

Afbeelding toevoegen

Ga met de cursor naar de plaats in de tekst waar je de afbeelding wilt toevoegen. Klik op de knop Media toevoegen. Je hebt dan de keuze om een afbeelding uit de media bibliotheek te selecteren of om een bestand te uploaden. Klik daarvoor op het tabblad Bestand uploaden. Via de knop Bestand selecteren kun je op je lokale computer een bestand selecteren en naar de webserver kopiëren.

Featured image

Zorg altijd voor een zogenaamde Featured Image. Zonder zo’n featured image is het bericht heel slecht zichtbaar en wordt de website lelijk. Kies hier voor bij voorkeur een liggende (landscape) foto. Staande foto’s worden namelijk enorm groot en dat ziet er lelijk uit. Een Featured image voeg je als volgt toe:

 • Blader aan de rechtezijkant naar beneden en klik op Set Featured Image. Kies een foto of kopieer een nieuw naar de website. Er is een optie om meerdere Featured images toe te voegen maar die gebruiken we niet. Gebruik extra foto’s maar om het bericht te verlevendigen.

Slider toevoegen

Bovenaan alle berichten laten we standaard een slider met foto’s zien. Dit doe je als volgt

 • Ga onder aan het scherm naar de sectie Fusion page options
 • Selecteer het tab Slider
 • Kies daar voor Slider Revolution
 • Kies voor gejo-posts

Links toevoegen aan het WordPress bericht

Je kunt links toevoegen aan de tekst door een bepaalde tekst (of afbeelding) te selecteren en vervolgens op de link knop in de menubalk te klikken. De link knop is het volgende icoon:

Vervolgens opent er een nieuw scherm en kan je zelf een link opgeven (zie onderstaand voorbeeld) of een bestaande pagina of bericht uit de website selecteren. Dat doe je door eerst te klikken op ‘Of link naar bestaand bericht of pagina…’ en vervolgens te zoeken naar de juiste pagina of het juiste bericht.

Als je wilt dat de bezoeker op het originele bericht blijft, kies je er voor om de optie Open link in nieuw venster/tab te gebruiken. Er wordt dat een nieuwe venster geopend van de browser zodat de originele pagina geopend blijft. Dit is vaak de beste optie

Categorie selecteren

Je voegt het bericht aan een categorie toe en creëert zo bundels van dezelfde soorten berichten. De aangemaakte categorieën worden onder andere gebruikt in widgets en aangepaste menu’s. Deze module staat rechts in het scherm als je een nieuw bericht aan het opmaken bent. Er zijn drie categorieën.

 • Archief: daar plaats je alle berichten in die verlopen zijn maar die je om wat voor reden dan ook (nog) niet weg wilt gooien
 • Informatie: algemene informatie over Gejo zoals waar mensen ons kunnen vinden en beschrijvingen van duikstekken. Dus geen informatie over evenementen en dergelijke, die horen in de categorie Nieuws
 • Nieuws: alles wat je met de leden en de wereld wilt delen

Voeg geen nieuwe categorieen toe zonder overleg

Acces

Onder het kopje Access kun je aangeven wie deze pagina mogen zien. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je de notulen van de laatste ALV wilt plaatsen of de jaarrekening. Daar mogen alleen Gejo leden toegang toe hebben. Je doet dat onder het kopje Access. Je kunt op drie gebieden rechten geven:

 • Wie mogen het lezen?
 • Wie mogen het aanpassen?
 • Wie mogen er op reageren?

Als je iedereen (dus ook “buitenstaanders”) toegang wilt geven laat je alles gewoon op WordPress default staan en kun je verder naar het volgende hoofdstuk.

Als je alle Gejo leden en donateurs toegang wilt geven, kies je voor Logged in Users. De andere opties zijn niet echt relevant voor berichten.

WordPress bericht publiceren

Als je bericht klaar is, kun je het publiceren. De knop staat rechts in het scherm als je een nieuw bericht aan het opmaken bent. Onderstaande afbeelding toont de Publiceren module zoals deze standaard wordt weergegeven.

 

Let wel op dat als je op publiceren klikt, dat het standaard ook op Facebook wordt gepubliceerd. Wil je dat niet, blader dan helemaal naar beneden en zet bij Enable auto publish post to my facebook account de optie uit.

Opslaan als concept

De knop ‘opslaan als concept’ slaat het huidige bericht op maar publiceert het niet. Met deze knop kun je het bericht dus opslaan als je bijvoorbeeld geen tijd meer hebt om het bericht af te maken, maar het niet wilt verliezen of als je het aan een andere redacteur wilt laten lezen.

Voorbeeld

De ‘Voorbeeld’ knop opent een nieuw scherm met een live voorbeeld van het bericht op de website. Deze knop is erg handig en je gaat hem waarschijnlijk vaak gebruiken.

Status

De ‘Status’ regel geeft de status van het bericht aan. Deze kan op ‘Concept’ of ‘Wachtend op review’ staan. Indien je met meerdere auteurs werkt is het slim om je auteurs hun aangemaakte berichten op de status ‘Wachtend op review’ te laten zetten zodat jij de berichten nog kunt controleren voordat je ze publiceert.

 

Onmiddellijk publiceren

Met deze optie kun je aangeven of je het opgemaakte bericht direct wilt publiceren of wilt inplannen zodat het bericht op een later tijdstip op de website wordt geplaatst. Deze functie wordt veel gebruikt voor blogs. De auteurs schrijven van te voren een aantal berichten en plannen deze via de ‘Onmiddellijk publiceren’ optie in voor de komende dagen of weken. Je kunt de datum, jaar en het tijdstip van publicatie instellen. De knop ‘Publiceren’ verandert in ‘Inplannen’ als je een datum selecteert. Klik op deze knop om het bericht definitief in te plannen.

Publiceren

Klik op deze knop als je het bericht direct wilt publiceren op de blog of website.

Post Expirator

Als je bijvoorbeeld de aanmelding van een activiteit plaatst, dan zit daar meestal een uiterste aanmelddatum in. Je kunt door middel van de Post Expirator een bericht automatisch naar de Archief categorie verplaatsen zodat bezoeker het bericht niet meer zin. Aan de rechterzijde staat de Post Expirator. Vink Enable Post Expiration aan, kies de gewenste eindtijd en zorg dat bij How to expire: Category: replace gekozen is en kies Archief als Expiration Categories