Bij alle officiële duikevenementen van duikteam Gejo wordt er door de vereniging een duikleider gevraagd toezicht te houden op het verloop van de duik. Sinds de NOB de functie van de duikleider als officiële functie heeft geschrapt wordt er in “officiële” documenten gesproken van de functie Oppervlakte coördinator. In de wandelgangen is de term duikleider echter blijven bestaan en dat geldt ook voor Gejo. De twee termen zijn wat ons betreft volledig uitwisselbaar waarbij de officiële functiebeschrijving van de Oppervlakte coördinator geldt.
Belangrijk om te vermelden is dat een duiker ten alle tijden verantwoordelijk is voor zijn\haar eigen gedrag. De duikleider heeft een adviserende rol bij de voorbereiding van duik. Mocht je een situatie niet verantwoord vinden dan kun je de duiker in kwestie adviseren om niet te gaan duiken. Je kunt dus niemand verbieden om te duiken. Wat je wel kunt doen is in het opmerkingenveld van de duikstaat van Gejo vermelden dat je een bepaalde duiker geadviseerd hebt niet te duiken. Vermeld dan wel je reden waarom je de duiker adviseert om niet te duiken.
De taken van de duikleider bestaan uit de volgende zaken:
- Het hijsen van de duikvlag. Deze bevindt zich meestal in de kast achter in de kantine. Neem ook de zwengel mee om het hijsmechanisme te bedienen.
- Controleer of de roeiboot inzetbaar is. Als er teveel water in staat, hoos dan de boot leeg. Sleutel hangt in de kantine naast de deur. Controleer ook de aanwezigheid van de roeiriemen, meestal ook in de opslagkast achter in de kantine
- Controleer Gejo zuurstofkoffer op een juiste werking (aanwezigheid van alle onderdelen en voldoende druk op de flessen).
- In de zuurstofkoffer bevindt zich ook een duikleidersvest. Niemand hoeft zich verplicht te voelen dit te dragen maar het verhoogt wel de zichtbaarheid en dus veiligheid, dus we zouden het zeer waarderen als dit vest gebruikt werd.
- In de zuurstofkoffer bevindt zich ook een noodplan. Neem daar kennis van zodat je beslagen ten ijs komt indien er iets voorvalt.
- Neem van iedere duiker de logboeken in en controlleer deze op ICE nummer.
- Controleer de duikmedische keuring en gebruik je gezonde verstand om op basis van je bevindingen mensen aan te spreken op een verlopen keuring.
- Als er een opleidingsduik gemaakt gaat worden, zullen de mensen van de opleiding een buddyindeling voor de cursisten gemaakt hebben. Deel alle vrije duikers in zodat iedereen kan duiken.
- Zolang er duikers in het water zijn, zorg je dat je zicht op het duikwater hebt of dat er iemand deze taak tijdelijk van je overneemt.
- Vul de Gejo duikstaat in.
Om de taak van de duikleider behapbaar te maken, is de duikleider zaterdagochtend ‘in functie’ van 9:30 tot 11:30.
Al met al een hele lijst met zaken, maar laat je daardoor vooral niet af schrikken want duikleider zijn is ook gewoon leuk en een nuttige tijdsbesteding.